Cukormentes baracklekvár tartósítószer nélkül

Cukormentes baracklekvár

Sárgabarack lekvár cukor nélkül, mindenmentesen!

Tudtad, hogy gyerekkorunk kedvence, nagymama sárgabarack lekvárja cukor nélkül, tartósítószer nélkül is besűrűsödik anélkül, hogy órákig kellene állnod a fazék felett?

Sőt, a cukor ahhoz sem szükséges, hogy jobban elálljon a lekvár, és tudod miért nem? Mert a cukor épp, hogy segíti a penészedést és a lekvár megromlását okozó baktériumok szaporodását, nem pedig gátolja!

Szóval – ha még nem tetted – itt az ideje elhagyni a cukrot a lekvárból, mert nélküle is isteni finom, édes lesz és évekig el fog állni!

Hogy mi a titka az évekig elálló cukormentes lekvár készítésének?

  • tiszta, steril üveg,
  • tiszta, steril, sérülésmentes kupakok (amit egyszer már felfeszítettek, az nem alkalmas!),
  • az üveg lezárása után pár percre azonnal fejre kell állítani,
  • 3-4 napra száraz dunsztba (vastag plédek közé, hogy fokozatosan hűljön ki) kell rakni.

Cukormentes baracklekvár recept

Hozzávalók:

  • 1 kg érett, alaposan megmosott, kimagozott sárgabarack
  • 10-15 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő (ha más édesítőt használsz, az adagolást itt találod >>> cukorhelyettesítők adagolása)
  • 1 dkg pektin
  • 1 dkg étkezési citromsav vagy frissen facsart citromlé

A receptben használt Dia Wellness termékek beszerezhetők ITT >>> Dia Wellness Termékek rendelése

Sárgabarack lekvár készítése, cukormentes baracklekvár főzése:

  1. Előkészítjük a száraz dunsztot: egy olyan helyre, ahol 3-4 napig nem lesznek útban a kész lekvárok, 2-3 vastag plédet leterítünk. Ráterítünk egy konyharuhát is, hogy ne legyen lekváros a pléd, ha esetleg a kiszedésnél az üveg oldalára folyna a kész sárgabarack lekvár.
  2. A tisztára mosott üvegeket egy fél tepsi vízben felrakjuk a tűzhelyre és amíg a lekvár készül, a tepsiben lévő vizet az üvegekkel együtt kis lángon felforraljuk. (Így az üvegek tovább sterilizálódnak és kellőképp átmelegednek ahhoz, hogy ne pattanjanak el, amikor a forró lekvárt beleszedjük.)
  3. A megmosott, kimagozott sárgabarackot közepes lángon egy fazékban felrakjuk főni.
  4. Fakanállal időnként megkevergetjük.
  5. Addig főzzük, amíg levet enged és amikor megkevergetjük, nem érzünk benne teljesen nyers sárgabarack darabokat.
  6. Botmixerrel leturmixoljuk.
  7. A leturmixolt, forrásban lévő sárgabarackhoz hozzáadjuk a pektinnel elkevert édesítőszert.
  8. További 10-15 percig rotyogtatjuk, majd hozzáadjuk a citromlevet/citromsavat és az alaposan kidunsztolt üvegekbe szedjük. (Mindig csak egy-egy kanállal tegyünk az üvegekbe először és utána töltsük tele, biztos, ami biztos, nehogy elpattanjon az üveg!)
  9. Ha kiszedtük az összes sárgabarack lekvárt, a teli üvegeket egyenként, óvatosan kivesszük a tepsi vízből, konyharuha segítségével megfogjuk és gyors mozdulatokkal szorosan rácsavarjuk a kupakokat és azonnal fejre állítjuk.
  10. Ezt minden üveg lekvárral “eljátsszuk”, majd a talpára visszafordítva az előzőleg előkészített száraz dunsztba tesszük.
  11. Jól bebugyoláljuk és 3-4 napig hagyjuk kihűlni.
  12. Akkor tesszük a végleges helyére, ha már teljesen kihűltek.

Mihez használhatod ezt a cukormentes baracklekvárt?

Ezzel a diétás lekvár recepttel egy kenhető sűrűségű cukormentes lekvár lesz a végeredmény, amit használhatsz:

(Receptért kattints a megnevezésre!)

Cukormentes baracklekvár tápértéke 100 grammban:

  • 45,7 kcal,
  • 9,7 g szénhidrát,
  • 0,9 g fehérje,
  • 0,9 g zsír.

Még több cukormentes lekvár receptet találsz ITT >>> Cukormentes Lekvár Receptek

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

Print Friendly, PDF & Email
Ne maradj le az új receptekről! Kövess itt is!
error1
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon1

Vélemény, hozzászólás?