Cukormentes baracklekvár
Sárgabarack lekvár cukor nélkül, mindenmentesen!
Tudtad, hogy gyerekkorunk kedvence, nagymama sárgabarack lekvárja cukor nélkül, tartósítószer nélkül is besűrűsödik anélkül, hogy órákig kellene állnod a fazék felett?
Sőt, a cukor ahhoz sem szükséges, hogy jobban elálljon a lekvár, és tudod miért nem? Mert a cukor épp, hogy segíti a penészedést és a lekvár megromlását okozó baktériumok szaporodását, nem pedig gátolja!
Szóval – ha még nem tetted – itt az ideje elhagyni a cukrot a lekvárból, mert nélküle is isteni finom, édes lesz és évekig el fog állni!
Hogy mi a titka az évekig elálló cukormentes lekvár készítésének?
- tiszta, steril üveg,
- tiszta, steril, sérülésmentes kupakok (amit egyszer már felfeszítettek, az nem alkalmas!),
- az üveg lezárása után pár percre azonnal fejre kell állítani,
- 3-4 napra száraz dunsztba (vastag plédek közé, hogy fokozatosan hűljön ki) kell rakni.
Cukormentes baracklekvár recept
Hozzávalók:
- 1 kg érett, alaposan megmosott, kimagozott sárgabarack
- 10-15 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő (ha más édesítőt használsz, az adagolást itt találod >>> cukorhelyettesítők adagolása)
- 1 dkg pektin
- 1 dkg étkezési citromsav vagy frissen facsart citromlé
A receptben használt Dia Wellness termékek beszerezhetők ITT >>> Dia Wellness Termékek rendelése
Sárgabarack lekvár készítése, cukormentes baracklekvár főzése:
- Előkészítjük a száraz dunsztot: egy olyan helyre, ahol 3-4 napig nem lesznek útban a kész lekvárok, 2-3 vastag plédet leterítünk. Ráterítünk egy konyharuhát is, hogy ne legyen lekváros a pléd, ha esetleg a kiszedésnél az üveg oldalára folyna a kész sárgabarack lekvár.
- A tisztára mosott üvegeket egy fél tepsi vízben felrakjuk a tűzhelyre és amíg a lekvár készül, a tepsiben lévő vizet az üvegekkel együtt kis lángon felforraljuk. (Így az üvegek tovább sterilizálódnak és kellőképp átmelegednek ahhoz, hogy ne pattanjanak el, amikor a forró lekvárt beleszedjük.)
- A megmosott, kimagozott sárgabarackot közepes lángon egy fazékban felrakjuk főni.
- Fakanállal időnként megkevergetjük.
- Addig főzzük, amíg levet enged és amikor megkevergetjük, nem érzünk benne teljesen nyers sárgabarack darabokat.
- Botmixerrel leturmixoljuk.
- A leturmixolt, forrásban lévő sárgabarackhoz hozzáadjuk a pektinnel elkevert édesítőszert.
- További 10-15 percig rotyogtatjuk, majd hozzáadjuk a citromlevet/citromsavat és az alaposan kidunsztolt üvegekbe szedjük. (Mindig csak egy-egy kanállal tegyünk az üvegekbe először és utána töltsük tele, biztos, ami biztos, nehogy elpattanjon az üveg!)
- Ha kiszedtük az összes sárgabarack lekvárt, a teli üvegeket egyenként, óvatosan kivesszük a tepsi vízből, konyharuha segítségével megfogjuk és gyors mozdulatokkal szorosan rácsavarjuk a kupakokat és azonnal fejre állítjuk.
- Ezt minden üveg lekvárral „eljátsszuk”, majd a talpára visszafordítva az előzőleg előkészített száraz dunsztba tesszük.
- Jól bebugyoláljuk és 3-4 napig hagyjuk kihűlni.
- Akkor tesszük a végleges helyére, ha már teljesen kihűltek.
Mihez használhatod ezt a cukormentes baracklekvárt?
Ezzel a diétás lekvár recepttel egy kenhető sűrűségű cukormentes lekvár lesz a végeredmény, amit használhatsz:
(Receptért kattints a megnevezésre!)
- Zabpalacsinta megtöltéséhez,
- Diétás zserbóhoz,
- Diétás női szeszély süteményhez,
- Diétás nudlihoz,
- Diétás máglyarakáshoz,
- Diétás rizskoch mellé,
- Barackos gombóchoz,
- Diétás piskótatekercshez,
- Lekváros linzerhez (zabpehelylisztből) ,
- Szénhidrátcsökkentett diétás linzer karikához
- Cukormentes gyümölcsjoghurthoz…stb.
Cukormentes baracklekvár tápértéke 100 grammban:
- 45,7 kcal,
- 9,7 g szénhidrát,
- 0,9 g fehérje,
- 0,9 g zsír.
Még több cukormentes lekvár receptet találsz ITT >>> Cukormentes Lekvár Receptek
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!