Édesítőszerek, cukorhelyettesítők sütéshez.
10-20 évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt a süti sütés cukor nélkül, most pedig már annyi édesítőszert lehet kapni a boltokban, hogy ember legyen a talpán, aki kezdőként kiismeri magát közöttük.
A cukorhelyettesítők kiválasztása, használata és a helyes arányok megtalálása a diétás receptekben nem könnyű feladat, főleg, ha még csak most ismerkedsz a természetes édesítőszerekkel.
Azt tudnod kell, hogy a cukor nélküli sütik nem jelentenek egyet az ízetlen, élvezhetetlen édességekkel.
Egy biztos: mégpedig az, hogy aki édesítőszerre cseréli a cukrot a süteményekben, az is a hagyományos, kristálycukorhoz hasonló ízt keresi és a lehető legkevésbé szeretné, hogy észrevehető legyen a cukormentes sütemény ízén, állagán az, hogy egészségesebben készült el.
Ezzel a bejegyzéssel segítek Neked abban, hogy ki tudd választani az igényeidnek legmegfelelőbb természetes édesítőszert a kedvenc süteményeid egészségesebbé tételéhez és ne legyenek kudarc élményeid a diétás sütésben, főzésben amiatt, hogy cukor helyett egészségesebb édesítőszert használsz.
Azért, hogy minden diétás sütemény olyan édes legyen, ahogyan szereted, és ne érezd lemondásnak az életmódváltást, a saját, több, mint fél évtizednyi tapasztalataimat felhasználva összegyűjtöttem Neked a három legismertebb és legnépszerűbb természetes édesítőszer (eritrit, xilit, negyedannyi édesítő) kapcsolatos tudnivalókat.
A nyírfacukor (xilit) az egyik legismertebb édesítőszer.
A nyírfacukor egy cukoralkohol (poliol), ami a gyümölcsök és a zöldségek rostanyagaiban természetes formában, kis mennyiségben megtalálható, és az emberi szervezet is elő tudja állítani kis mennyiségben.
A nyírfacukrot elnevezése ellenére manapság már nem nyírfa kéregből, hanem kukoricacsutkából (kukoricarostból) gyártják.
A nyírfacukor a kristálycukorhoz képest ugyanolyan édes, de kevésbé tömény cukorhelyettesítő. Ugyanúgy beleteheted a reggeli kávédba, vagy ízesítheted vele a gyerek teáját, süthetsz vele nyírfacukros süteményeket, xilites édességeket…stb.
Kelt tésztákban viszont nem segíti az élesztőgombák működését, így a nyírfacukorral készített diétás kalács, bukta…stb. állaga kevésbé lesz levegős, puha, mint a hagyományos módon készülteké. Nem is karamellizálható, viszont sütésálló (magas hőmérsékleten sem veszít édes ízéből).
Mi az az eritrit, miből van?
Az eritrit a nyírfacukor mellett a másik legismertebb természetes cukorhelyettesítő, amit kukorica vagy búzakeményítőből állítanak elő.
A négyszeres édesítő hatású stevia eritrit keverékek ( ismertebb nevükön negyedannyi édesítő) nagyon népszerűek, nem véletlenül, hiszen:
A stevia eritrit keverékek teában, kávéban, édességekben használva valódi cukor ízt nyújt. Ahogy az a nevében is benne van, elegendő belőle a megszokott (vagy a receptben előírt) cukormennyiség negyed részét használni a hagyományos cukorral azonos íz élmény eléréséhez.
A glicin a kollagén típusú fehérjékben legnagyobb mennyiségben előforduló természetes aminosav. Más fehérjeforrásokban csak kis mennyiségben fordul elő.
Neve az „édes” szó görög megfelelőjéből származik.
Diétás sütéshez, főzéshez, italok készítéséhez a kristálycukorral megegyező mennyiségű glicin adja ugyanazt az édes ízt, mint a hagyományos receptekben, azonban nagy mennyiségben fogyasztva emésztőrendszeri panaszokat, például gyomorfájdalmat, hányingert, hányást hasmenést okozhat!
Emiatt érdemes mértékkel, elsősorban táplálékkiegészítőként vagy csak alkalmanként kávéba, teába, vízben elkeverve használni!
Táplálékkiegészítésként elalvás előtt 1-2 dl langyos folyadékban (pl vízben) oldjon fel 1 púpos teáskanálnyit és lassan kortyolgassa el vagy víz nélkül szopogassa el.
Az alábbi linkre kattintva a MyProtein glicint 10 % kedvezménnyel* szerezheted be: MyProtein Glicin vásárlás
(A kedvezmény a glicin kosárba tétele után látható!)
Remélem, hasznosnak találod az összefoglalót és megkönnyíti számodra a diétás sütést, főzést! 🙂
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, SEGÍTEK!
Összeállítom Neked a személyre szabott életmódváltó étrendedet, a Te feladatod pedig csak annyi lesz, hogy megedd az abban javasolt mennyiségű finom és laktató diétás ételeket és fogyj! >>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS RÉSZLETEK ITT!
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!
Cukormentes körtés süti , fordított körtetorta lédús, édes körtéből, cukormentesen, zabpehelylisztből. A körte nem egy…
Cukormentes linzer teljes kiőrlésű lisztből recept: Hozzávalók a teljes kiőrlésű linzer tésztához, kb. 25 db-hoz:…
Cukormentes piskótatekercs zabpehelylisztből a saját készítésű cukormentes eperlekvárommal megkenve. Cukormentes piskótatekercs recept zabpehelylisztből Cukormentes piskótatekercs hozzávalói…
Cukormentes gyümölcsleves pudingpor helyett szénhidrátcsökkentett liszttel sűrítve. Hogy miért nem sűrítjük liszt helyett pudingporral a gyümölcslevest?…
Cukormentes cukkini brownie fehér liszt nélkül, hozzáadott zsiradék és cukormentesen, de még édesítőszer sincs benne!…
Cukormentes meggyes pite zabpehelylisztből Brutál finom omlós tészta sok meggytöltelékkel, ami egyáltalán nem áztatta el…