Eritritol sütéshez, főzéshez, befőzéshez, cukormentes édességek készítéséhez.
Mi az az eritrit, miből van?
Az eritrit a nyírfacukor mellett a másik legismertebb természetes cukorhelyettesítő, amit kukorica vagy búzakeményítőből állítanak elő.
Eritrit használatának előnyei
- Az eritrit kalória és szénhidrátmentes édesítőszer, mivel felszívódás nélkül távozik szervezetünkből.
- Az eritrit glikémiás indexe: 0 (nem emeli meg a vércukorszintet).
- Az eritrit szénhidráttartalmát nem kell beleszámolni az ételek szénhidrát tartalmába.
- Az eritritnek nincs mellékhatása, nem puffaszt, nem okoz hasmenést.
- Nem ad táptalajt a testben a különböző gombás betegségek kifejlődéséhez, elszaporodásához, így candida betegek is használhatják.
- Fogyaszthatják fogyókúrázók, cukorbetegek, IR és paleo diétázók is.

Eritritol sütéshez, főzéshez, tudnivalók az eritrites sütikről:
- Az eritrittel lehet sütni, de édesítő ereje gyengébb, mint a kristálycukoré, ezért kb. 40 %-kal többet kell belőle használni, mint a kristálycukorból. Emiatt nem túl gazdaságos.
- Az eritritnek jellegzetes, hűs, mentolhoz hasonló mellékíze van.
- Nem karamellizálható.
- Az eritrit maximális sütési hőmérséklete 160 C fok. 160 fokos sütési hőmérséklet felett sajnos elveszíti édes ízét.
- Az eritritet leadarálva porcukor helyett is használhatjuk (eritrit porcukor) vagy ha egy vaníliarudat teszünk az eritrites dobozba, akkor vaníliás eritrit lesz belőle (vaníliás cukor helyett használható).
- Használható befőzéshez is, cukormentes lekvárokat, szörpöket, befőtteket lehet elrakni vele.
- Nem segíti az élesztőgombák szaporodását, így az eritrittel készült kelt tészták kevésbé lesznek puhák, levegősek, mintha kristálycukorral készültek volna.
Eritrit Cukor arány a hagyományos receptek egészségesebbé tételéhez:
- 4 ek. (8 dkg) cukor = 6 ek. (12 dkg) eritrit (=eritritol)
- 4 ek. (8 dkg) cukor = 1 ek. (2 dkg) stevia eritrit keverék (=negyedannyi édesítő)
Jó sütést eritrittel! 🙂
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger
Ne maradj le az új receptekről! Kövess itt is!