Hogyan használható az eritritol sütéshez? Eritrit – cukor aránya

Eritritol sütéshez, főzéshez, befőzéshez, cukormentes édességek készítéséhez.

Mi az az eritrit, miből van?

Az eritrit a nyírfacukor mellett a másik legismertebb természetes cukorhelyettesítő, amit kukorica vagy búzakeményítőből állítanak elő.

Eritrit használatának előnyei

  • Az eritrit kalória és szénhidrátmentes édesítőszer, mivel felszívódás nélkül távozik szervezetünkből.
  • Az eritrit glikémiás indexe: 0 (nem emeli meg a vércukorszintet).
  • Az eritrit szénhidráttartalmát nem kell beleszámolni az ételek szénhidrát tartalmába.
  • Az eritritnek nincs mellékhatása, nem puffaszt, nem okoz hasmenést.
  • Nem ad táptalajt a testben a különböző gombás betegségek kifejlődéséhez, elszaporodásához, így candida betegek is használhatják.
  • Fogyaszthatják fogyókúrázók, cukorbetegek, IR és paleo diétázók is.
eritritol sütéshez, eritrit cukor arány
Eritritol

Eritritol sütéshez, főzéshez, tudnivalók az eritrites sütikről:

  • Az eritrittel lehet sütni, de édesítő ereje gyengébb, mint a kristálycukoré, ezért kb. 40 %-kal többet kell belőle használni, mint a kristálycukorból. Emiatt nem túl gazdaságos.
  • Az eritritnek jellegzetes, hűs, mentolhoz hasonló mellékíze van.
  • Nem karamellizálható.
  • Az eritrit maximális sütési hőmérséklete 160 C fok.  160 fokos sütési hőmérséklet felett sajnos elveszíti édes ízét.
  • Az eritritet leadarálva porcukor helyett is használhatjuk (eritrit porcukor) vagy ha egy vaníliarudat teszünk az eritrites dobozba, akkor vaníliás eritrit lesz belőle (vaníliás cukor helyett használható).
  • Használható befőzéshez is, cukormentes lekvárokat, szörpöket, befőtteket lehet elrakni vele.
  • Nem segíti az élesztőgombák szaporodását, így az eritrittel készült kelt tészták kevésbé lesznek puhák, levegősek, mintha kristálycukorral készültek volna.

Eritrit Cukor arány a hagyományos receptek egészségesebbé tételéhez:

  • 4 ek. (8 dkg) cukor = 6 ek. (12 dkg) eritrit (=eritritol)
  • 4 ek. (8 dkg) cukor = 1 ek. (2 dkg) stevia eritrit keverék (=negyedannyi édesítő)

Jó sütést eritrittel! 🙂

Szaszkó Andi

életmódváltó gasztroblogger

Print Friendly, PDF & Email
Ne maradj le az új receptekről! Kövess itt is!
error1
fb-share-icon0
Tweet 20

Vélemény, hozzászólás?