Édesítőszerek, cukorhelyettesítők sütéshez.
10-20 évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt a süti sütés cukor nélkül, most pedig már annyi édesítőszert lehet kapni a boltokban, hogy ember legyen a talpán, aki kezdőként kiismeri magát közöttük.
A cukorhelyettesítők kiválasztása, használata és a helyes arányok megtalálása a diétás receptekben nem könnyű feladat, főleg, ha még csak most ismerkedsz a természetes édesítőszerekkel.
Azt tudnod kell, hogy a cukor nélküli sütik nem jelentenek egyet az ízetlen, élvezhetetlen édességekkel.
Egy biztos: mégpedig az, hogy aki édesítőszerre cseréli a cukrot a süteményekben, az is a hagyományos, kristálycukorhoz hasonló ízt keresi és a lehető legkevésbé szeretné, hogy észrevehető legyen a cukormentes sütemény ízén, állagán az, hogy egészségesebben készült el.
Ezzel a bejegyzéssel segítek Neked abban, hogy ki tudd választani az igényeidnek legmegfelelőbb természetes édesítőszert a kedvenc süteményeid egészségesebbé tételéhez és ne legyenek kudarc élményeid a diétás sütésben, főzésben amiatt, hogy cukor helyett egészségesebb édesítőszert használsz.
Azért, hogy minden diétás sütemény olyan édes legyen, ahogyan szereted, és ne érezd lemondásnak az életmódváltást, a saját, több, mint fél évtizednyi tapasztalataimat felhasználva összegyűjtöttem Neked a három legismertebb és legnépszerűbb természetes édesítőszer (eritrit, xilit, negyedannyi édesítő) kapcsolatos tudnivalókat.
Édesítőszerek 1. – Nyírfacukor (xilit, xylitol)
A nyírfacukor (xilit) az egyik legismertebb édesítőszer.
A nyírfacukor egy cukoralkohol (poliol), ami a gyümölcsök és a zöldségek rostanyagaiban természetes formában, kis mennyiségben megtalálható, és az emberi szervezet is elő tudja állítani kis mennyiségben.
A nyírfacukrot elnevezése ellenére manapság már nem nyírfa kéregből, hanem kukoricacsutkából (kukoricarostból) gyártják.
Nyírfacukor használatának előnyei
- A nyírfacukor glikémiás indexe: 7 (alacsony).
- Nincs mellékíze.
- A nyírfacukor (xilit) védi a fogakat, egyensúlyban tartja a vércukorszintet.
- Antibakteriális hatású, nem ad táptalajt a testben a különböző gombás betegségek kifejlődéséhez, elszaporodásához, így candida betegek is használhatják.
- Szénhidráttartalmának beleszámításával fogyaszthatják fogyókúrázók, cukorbetegek, IR és paleo diétázók is.
Nyírfacukor hátrányai:
- Kalóriatartalma és felszívódó szénhidráttartalma van, bár 40 %-kal kevesebb, mint a kristálycukornak.
- A nyírfacukor puffasztó hatású lehet vagy akár hasmenést is okozhat! Ez valakinél elmúlik egy idő után, de sokaknál sajnos nem.
- A nyírfacukor és nyírfacukorral készült ételek kutyáknak és más háziállatok számára mérgező!
Sütés xilittel, nyírfacukor sütéshez
A nyírfacukor a kristálycukorhoz képest ugyanolyan édes, de kevésbé tömény cukorhelyettesítő. Ugyanúgy beleteheted a reggeli kávédba, vagy ízesítheted vele a gyerek teáját, süthetsz vele nyírfacukros süteményeket, xilites édességeket…stb.
Kelt tésztákban viszont nem segíti az élesztőgombák működését, így a nyírfacukorral készített diétás kalács, bukta…stb. állaga kevésbé lesz levegős, puha, mint a hagyományos módon készülteké. Nem is karamellizálható, viszont sütésálló (magas hőmérsékleten sem veszít édes ízéből).
Édesítőszerek 2. – Eritrit (eritritol)
Mi az az eritrit, miből van?
Az eritrit a nyírfacukor mellett a másik legismertebb természetes cukorhelyettesítő, amit kukorica vagy búzakeményítőből állítanak elő.
Eritrit használatának előnyei
- Az eritrit kalória és szénhidrátmentes cukorhelyettesítő, mivel felszívódás nélkül távozik szervezetünkből.
- Az eritrit glikémiás indexe: 0 (nem emeli meg a vércukorszintet).
- Az eritrit szénhidráttartalmát nem kell beleszámolni az ételek szénhidrát tartalmába.
- Az eritritnek nincs mellékhatása, nem puffaszt, nem okoz hasmenést.
- Nem ad táptalajt a testben a különböző gombás betegségek kifejlődéséhez, elszaporodásához, így candida betegek is használhatják.
- Fogyaszthatják fogyókúrázók, cukorbetegek, IR és paleo diétázók is.
Eritritol sütéshez, főzéshez, tudnivalók az eritrites sütikről:
- Az eritrittel lehet sütni, de édesítő ereje gyengébb, mint a kristálycukoré, ezért kb. 40 %-kal többet kell belőle használni, mint a kristálycukorból. Emiatt nem túl gazdaságos.
- Az eritritnek jellegzetes, hűs, mentolhoz hasonló mellékíze van.
- Nem karamellizálható.
- Az eritrit maximális sütési hőmérséklete 160 C fok. 160 fokos sütési hőmérséklet felett sajnos elveszíti édes ízét.
- Az eritritet leadarálva porcukor helyett is használhatjuk (eritrit porcukor) vagy ha egy vaníliarudat teszünk az eritrites dobozba, akkor vaníliás eritrit lesz belőle (vaníliás cukor helyett használható).
- Használható befőzéshez is, cukormentes lekvárokat, szörpöket, befőtteket lehet elrakni vele.
- Nem segíti az élesztőgombák szaporodását, így az eritrittel készült kelt tészták kevésbé lesznek puhák, levegősek, mintha kristálycukorral készültek volna.
- Ha hagyományos receptet alakítanál át cukormentessé, az eritrit – cukor arányát ITT TALÁLOD >>> Eritrit cukor arány
Édesítőszerek 3. – Stevia eritrit keverék (negyedannyi édesítő)
A négyszeres édesítő hatású stevia eritrit keverékek ( ismertebb nevükön negyedannyi édesítő) nagyon népszerűek, nem véletlenül, hiszen:
- kalóriamentesek,
- szénhidrátmentesek,
- glikémiás indexük: 0 (nem emelik meg a vércukorszintet),
- cukorízű és cukor kinézetű édesítőszerek,
- használatuk gazdaságos, mivel édesítő erejük valóban négyszerese a kristálycukorénak,
- nincs mellékhatásuk (pl. puffadás, hasmenés)
- mellékíz mentesek.
Stevia eritrit keverék (negyedannyi édesítő) használata:
A stevia eritrit keverékek teában, kávéban, édességekben használva valódi cukor ízt nyújt. Ahogy az a nevében is benne van, elegendő belőle a megszokott (vagy a receptben előírt) cukormennyiség negyed részét használni a hagyományos cukorral azonos íz élmény eléréséhez.
Negyedannyi édesítő beszerezhető ITT >>> Dia Wellness Termékek rendelése
Édesítőszerek 5. – Glicin édesítő
A glicin a kollagén típusú fehérjékben legnagyobb mennyiségben előforduló természetes aminosav. Más fehérjeforrásokban csak kis mennyiségben fordul elő.
Neve az “édes” szó görög megfelelőjéből származik.
- színtelen, édes ízű, kristályos anyag, 233 °C-on bomlik.
- vízben jól oldódik. ezért ételek/italok édesítésére is alkalmas.
- hőálló, így diétás sütemények készítéséhez és forró italokba is használható.
- a cukorral nagyjából megegyező édesítő hatása van, de a cukor 400 kcal/100 g energiatartalmához képest a glicinben csak 4 kcal/100 g kalória van!
- nincs mellékíze,
- a cukoralkoholokkal (pl.: xilit/nyírfacukor, maltit, eritrit) szemben nem okoz puffadást és egyéb bélrendszeri problémákat .
- az édes íze mögött nem üres kalória van, ahogy a legtöbb édesítő esetében, hiszen a glicin fehérje és akként is kezeli szervezetünk (a glicinből szükség esetén a szervezet valóban képes cukrot előállítani, így nem okoz hypoglikémiát).
- emiatt egyúttal táplálékot szolgáltat az élesztőbaktériumoknak is, tehát puhább, levegősebb kelt tészták, kenyerek, péksütemények süthetők a használatával.
- ezt kihasználva az élelmiszeripar a glicint és nátriumsóját (nátrium-glicinát) pékáruk esetén ízfokozóként alkalmazza (E-száma: E460), természetes forrásként kollagént használnak, vagy klór-ecetsavból és ammóniából állítják elő.
- nincs ismert mellékhatása.
Glicin adagolása, napi adagja
Diétás sütéshez, főzéshez, italok készítéséhez a kristálycukorral megegyező mennyiségű glicin adja ugyanazt az édes ízt, mint a hagyományos receptekben, azonban nagy mennyiségben fogyasztva emésztőrendszeri panaszokat, például gyomorfájdalmat, hányingert, hányást hasmenést okozhat!
Emiatt érdemes mértékkel, elsősorban táplálékkiegészítőként vagy csak alkalmanként kávéba, teába, vízben elkeverve használni!
Táplálékkiegészítésként elalvás előtt 1-2 dl langyos folyadékban (pl vízben) oldjon fel 1 púpos teáskanálnyit és lassan kortyolgassa el vagy víz nélkül szopogassa el.
Az alábbi linkre kattintva a MyProtein glicint 10 % kedvezménnyel* szerezheted be: MyProtein Glicin vásárlás
(A kedvezmény a glicin kosárba tétele után látható!)
Remélem, hasznosnak találod az összefoglalót és megkönnyíti számodra a diétás sütést, főzést! 🙂
Hagyományosból egészségesebbé alakított, de ugyanolyan finom cukormentes süti recepteket találsz ITT >>> Cukormentes Sütemény Receptek
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, SEGÍTEK!
Összeállítom Neked a személyre szabott életmódváltó étrendedet, a Te feladatod pedig csak annyi lesz, hogy megedd az abban javasolt mennyiségű finom és laktató diétás ételeket és fogyj! >>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS RÉSZLETEK ITT!
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!