Cukormentes kürtöskalács sörösdobozon

Cukormentes kürtöskalács Dia Wellness szénhidrátcsökkentett lisztből.

Ez a diétás kürtöskalács a hagyományoshoz képest kb. 60 %-kal alacsonyabb szénhidráttartalommal rendelkezik, cukor nélkül készül, mégis édes, foszlós és nagyon nagyon finom! 🙂

Ennek a kürtöskalácsnak az elkészítéséhez nem szükséges speciális kürtőskalács készítő forma!

Elég ha kéznél van néhány sörös vagy üdítős doboz , amit bevonsz alufóliával és máris kész a tökéletes kürtőskalács készítő eszköz! ?

Maga a kivitelezés nem bonyolult, szó szerint gyerekjáték, mivel a kürtőskalács tésztájának megsodrásához nyugodtan vedd igénybe a legkisebb családtagokat, garantáltan élvezni fogják!

Cukormentes kürtöskalács

Cukormentes kürtöskalács recept

Cukormentes kürtöskalács hozzávalók (6 db kisebb méretű kürtöskalácshoz):

  • 25 dkg Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett liszt
  • 3,5 g (0,5 csg) instant élesztő
  • 2,5 dkg olvasztott vaj (vagy kókuszzsír)
  • 2 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 2 dl 1,5 %-os langyos tej (vagy növényi tej vagy langyos víz)
  • 1 tojássárgája
  • 6 db sörösdoboz (nálam 0,5 literes, de a 0,33-as is elég)
  • alufólia a sörösdobozok bevonásához
  • 10 dkg Dia Wellness 1:2 édesítőszer a kürtőskalács külsejére – ebből csak kb. 6 dkg, ami rátapad a kürtőskalácsokra, a többi megmarad (csak ez az édesítő karamellizálható, így rá fog ragadni sütés után az ízesítés)
  • ízesítésként őrölt fahéj, kakaópor, kókuszreszelék….stb. ízlés szerint

Az általam a recepthez használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett hozzávalók beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE

Cukormentes kürtöskalács elkészítése

  1. A szénhidrátcsökkentett lisztet tálba tesszük.
  2. A lisztes tál egyik “sarkába” szórjuk az élesztőt, a negyedannyi édesítőszert, az olvasztott vajat, majd a langyos tejet apránként hozzáadva fényes felületű, a tál falától elváló diétás kelt tésztát dagasztunk belőle.
  3. A bedagasztott kelt tésztát egy tiszta konyharuhával vagy folpackkal letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát hat egyforma darabra vágjuk, majd kb. 60 cm hosszú “kígyóvá” sodorjuk.
  5. A “tésztakígyókat’ amint megsodortuk, azonnal az alufóliával bevont sörösdobozokra tekerjük úgy, hogy a szélei között maradjon kb. 0,5 cm üres hely.
  6. A sörösdobozra tekert tésztát – mindkét tenyerünket ráhelyezve – a sörösdobozzal együtt elkezdjük előre hátra mozgatni, úgy, mint amikor a nyújtófával tésztát nyújtunk (csak itt a sörösdoboz a nyújtófa). Ekkor a rátekert tészta lelapul és a fél cm-es rések eltűnnek.
  7. A “nyújtásnál” nem szabad vagy csak nagyon minimális lisztet szabad használni. Inkább ragadjon picit a tészta, mert a sok liszt  miatt az édesítő nem fog beleragadni.
  8. Az így előkészített, nyers kürtőskalácsokat szintén “nyújtófás” mozdulatokkal tálcára szórt 1:2-es édesítőbe forgatjuk.
  9. (Az 1:2-es édesítő alapvetően a kristálycukorhoz hasonló kinézetű. Nálam a képen azért ilyen csomós az édesítőszer, mert már kb. fél éve vettem és ezt csak karamellizáláshoz használom, így sokat állt a szekrényben és összecsomósodott, de a klopfoló segített rajta. ? Egyébként nekem nem vonta be 100 %-ig az édesítő a kürtőskalácsot, de lehet, hogy ez csak a csomós állag miatt volt így.)
  10. Miután a kürtőskalácsokat egyenként az édesítőbe forgattuk, sütőpapírral borított tepsire egymás mellé helyezzük úgy, hogy ne érjenek egymáshoz (kb. 2-3 cm-re egymástól).
  11. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük az alábbiak szerint: 15 perc után fordítunk rajta egyet, majd hagyjuk további 5 percig sülni, majd ismét fordítunk rajta egyet úgy, hogy a még nyersnek tűnő rész legyen felül.
  12. Akkor lehet kivenni a sütőből, ha a kürtőskalácsok minden oldala aranybarnára sült.
  13. Ha megsültek a kürtőskalácsok, kivesszük a sütőből és azonnal, még forrón az előzőleg tepsiben vagy tálcára odakészített ízesítőanyagba (kókuszreszelék, natúr kakaópor, őrölt fahéj…stb.) forgatjuk, majd óvatosan lehúzzuk a sörösdobozról.
  14. Frissen, melegen a legfinomabb!

100 g (1 db) cukormentes kürtöskalács átlagos tápértéke (6 db egyforma esetén):

  • 237 kcal-t (ugyanez a recept fehér liszttel, cukorral 300 kcal),
  • 23 szénhidrátot (ugyanez a recept fehér liszttel, cukorral 55 g szénhidrát !!!),
  • 12 g fehérjét,
  • 9 g zsírt.

Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!

Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de

  • nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
  • odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
  • már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
  • változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!

>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó

Még több Dia Wellness szénhidrátcsökkentett lisztből készült cukormentes édesség recept ITT >>> Dia Wellness Receptek

Még több cukormentes süti receptet találsz ITT >>> Cukormentes Sütemények

Print Friendly, PDF & Email
Ne maradj le az új receptekről! Kövess itt is!
error1
fb-share-icon0
Tweet 20

Vélemény, hozzászólás?