Xilit vagy eritrit? Melyik jobb édesítőszer?

Xilit vagy eritrit?

Te is dilemmázol azon, hogy melyik édesítőszert válaszd cukor helyett?

Azért, hogy segítsek, összeszedtem Neked erről a két népszerű cukorhelyettesítőről a legfontosabb tudnivalókat és egy rövid összehasonlítást is találsz a cikk végén.

Elöljáróban annyit, hogy a nyírfacukor (xilit, xylitol) és az eritrit is a legnépszerűbb természetes édesítőszerek közé tartoznak.

Mindkét édesítő úgynevezett poliol (cukoralkohol), amely a gyümölcsök és a zöldségek rostanyagaiban természetes formában, kis mennyiségben megtalálható.

A nyírfacukrot elnevezése ellenére manapság már nem nyírfa kéregből, hanem kukoricacsutkából (kukoricarostból) gyártják, az eritritet pedig kukorica vagy búzakeményítőből állítják elő.

Nyírfacukor használatának előnyei

  • A nyírfacukor (xilit) védi a fogakat, egyensúlyban tartja a vércukorszintet.
  • Antibakteriális hatású, nem ad táptalajt a testben a különböző gombás betegségek kifejlődéséhez, elszaporodásához, így candida betegek is használhatják.
  • Szénhidráttartalmának beleszámításával fogyaszthatják fogyókúrázók, cukorbetegek, IR és paleo diétázók is.

Nyírfacukor hátrányai:

  • Kalóriatartalma és felszívódó szénhidráttartalma van, bár 40 %-kal kevesebb, mint a kristálycukornak.
  • A nyírfacukor puffasztó hatású lehet vagy akár hasmenést is okozhat!
  • A nyírfacukor és nyírfacukorral készült ételek kutyáknak és más háziállatok számára mérgező!

Sütés xilittel, nyírfacukor sütéshez:

  • Ugyanúgy beleteheted a reggeli kávédba, vagy ízesítheted vele a gyerek teáját, süthetsz vele nyírfacukros süteményeket, xilites édességeket…stb.
  • Kelt tésztákban viszont nem segíti az élesztőgombák működését, így a nyírfacukorral készített diétás kalács, bukta…stb. állaga kevésbé lesz levegős, puha, mint a hagyományos módon készülteké.

Eritrit használatának előnyei:

  • Az eritrit szénhidráttartalmát nem kell beleszámolni az ételek szénhidrát tartalmába.
  • A nyírfacukorhoz hasonlóan nem ad táptalajt a testben a különböző gombás betegségek kifejlődéséhez, elszaporodásához, így Candida betegek is használhatják.
  • Fogyaszthatják fogyókúrázók, cukorbetegek, IR és paleo diétázók is.

Eritritol sütéshez, főzéshez, tudnivalók az eritrites sütikről:

  • Az eritritet ledarálva porcukor helyett is használhatjuk (eritrit porcukor) vagy ha egy vaníliarudat teszünk az eritrites dobozba, akkor vaníliás eritrit lesz belőle (vaníliás cukor helyett használható diétás süteményekhez, édességekhez).
  • Használható befőzéshez is, cukormentes lekvárokat, szörpöket, diétás befőtteket lehet elrakni vele.
  • Nem segíti az élesztőgombák szaporodását, így az eritrittel készült kelt tészták kevésbé lesznek puhák, levegősek, mintha kristálycukorral készültek volna.

Xilit vagy eritrit cukor helyett

Most akkor a xilitet vagy eritritet válaszd?

Segítség a választáshoz, a két édesítőszer összehasonlítása:

A xilit és az eritrit glikémiás indexe:

  • A nyírfacukor glikémiás indexe: 7 (alacsony).
  • Az eritrit glikémiás indexe: 0 (nem emeli meg a vércukorszintet).

A xilit és az eritrit kalória és szénhidráttartalma:

  • A nyírfacukornak kalóriatartalma és felszívódó szénhidráttartalma van, bár 40 %-kal kevesebb, mint a kristálycukornak.
  • Az eritrit kalória és szénhidrátmentes cukorhelyettesítő, mivel felszívódás nélkül távozik szervezetünkből.

A xilit és az eritrit használata és íze:

  • A nyírfacukor a kristálycukorhoz képest ugyanolyan édes, de kevésbé tömény, mellékíz mentes cukorhelyettesítő.
  • Az eritritnek jellegzetes, hűs, mentolhoz hasonló mellékíze van. Az eritrittel lehet sütni, de édesítő ereje gyengébb, mint a kristálycukoré, ezért kb. 40 %-kal többet kell belőle használni, mint a kristálycukorból.

Süti sütés szempontjából:

  • A xilit sütésálló (magas hőmérsékleten sem veszít édes ízéből).
  • Az eritrit maximális sütési hőmérséklete 160 C fok.  160 fokos sütési hőmérséklet felett sajnos elveszíti édes ízét

A xilit vagy az eritrit karamellizálható?

  • Sem az eritrit, sem a xilit nem karamellizálható.

Van-e a xilitnek és az eritritnek mellékhatása?

  • A nyírfacukor puffasztó hatású lehet vagy akár hasmenést is okozhat! Ez valakinél elmúlik egy idő után, de sokaknál sajnos nem.
  • Az eritritnek nincs mellékhatása, nem puffaszt, nem okoz hasmenést.

Xilit Cukor arány

  • 4 ek. (8 dkg) cukor = 4 ek (8 dkg) nyírfacukor (=xilit)

Eritrit Cukor arány

  • 4 ek. (8 dkg) cukor = 6 ek. (12 dkg) eritrit (=eritritol)

Összeállította :

Szaszkó Andi

életmódváltó gasztroblogger

Bővebben olvashatsz a cukor helyett használható édesítőszerekről és tulajdonságaikról ITT >>> Cukorhelyettesítők és adagolásuk

Print Friendly, PDF & Email
Ne maradj le az új receptekről! Kövess itt is!
error1
fb-share-icon0
Tweet 20

Vélemény, hozzászólás?