Xilit vagy eritrit?
Te is dilemmázol azon, hogy melyik édesítőszert válaszd cukor helyett?
Azért, hogy segítsek, összeszedtem Neked erről a két népszerű cukorhelyettesítőről a legfontosabb tudnivalókat és egy rövid összehasonlítást is találsz a cikk végén.
Elöljáróban annyit, hogy a nyírfacukor (xilit, xylitol) és az eritrit is a legnépszerűbb természetes édesítőszerek közé tartoznak.
Mindkét édesítő úgynevezett poliol (cukoralkohol), amely a gyümölcsök és a zöldségek rostanyagaiban természetes formában, kis mennyiségben megtalálható.
A nyírfacukrot elnevezése ellenére manapság már nem nyírfa kéregből, hanem kukoricacsutkából (kukoricarostból) gyártják, az eritritet pedig kukorica vagy búzakeményítőből állítják elő.
Nyírfacukor használatának előnyei
- A nyírfacukor (xilit) védi a fogakat, egyensúlyban tartja a vércukorszintet.
- Antibakteriális hatású, nem ad táptalajt a testben a különböző gombás betegségek kifejlődéséhez, elszaporodásához, így candida betegek is használhatják.
- Szénhidráttartalmának beleszámításával fogyaszthatják fogyókúrázók, cukorbetegek, IR és paleo diétázók is.
Nyírfacukor hátrányai:
- Kalóriatartalma és felszívódó szénhidráttartalma van, bár 40 %-kal kevesebb, mint a kristálycukornak.
- A nyírfacukor puffasztó hatású lehet vagy akár hasmenést is okozhat!
- A nyírfacukor és nyírfacukorral készült ételek kutyáknak és más háziállatok számára mérgező!
Sütés xilittel, nyírfacukor sütéshez:
- Ugyanúgy beleteheted a reggeli kávédba, vagy ízesítheted vele a gyerek teáját, süthetsz vele nyírfacukros süteményeket, xilites édességeket…stb.
- Kelt tésztákban viszont nem segíti az élesztőgombák működését, így a nyírfacukorral készített diétás kalács, bukta…stb. állaga kevésbé lesz levegős, puha, mint a hagyományos módon készülteké.
Eritrit használatának előnyei:
- Az eritrit szénhidráttartalmát nem kell beleszámolni az ételek szénhidrát tartalmába.
- A nyírfacukorhoz hasonlóan nem ad táptalajt a testben a különböző gombás betegségek kifejlődéséhez, elszaporodásához, így Candida betegek is használhatják.
- Fogyaszthatják fogyókúrázók, cukorbetegek, IR és paleo diétázók is.
Eritritol sütéshez, főzéshez, tudnivalók az eritrites sütikről:
- Az eritritet ledarálva porcukor helyett is használhatjuk (eritrit porcukor) vagy ha egy vaníliarudat teszünk az eritrites dobozba, akkor vaníliás eritrit lesz belőle (vaníliás cukor helyett használható diétás süteményekhez, édességekhez).
- Használható befőzéshez is, cukormentes lekvárokat, szörpöket, diétás befőtteket lehet elrakni vele.
- Nem segíti az élesztőgombák szaporodását, így az eritrittel készült kelt tészták kevésbé lesznek puhák, levegősek, mintha kristálycukorral készültek volna.
Most akkor a xilitet vagy eritritet válaszd?
Segítség a választáshoz, a két édesítőszer összehasonlítása:
A xilit és az eritrit glikémiás indexe:
- A nyírfacukor glikémiás indexe: 7 (alacsony).
- Az eritrit glikémiás indexe: 0 (nem emeli meg a vércukorszintet).
A xilit és az eritrit kalória és szénhidráttartalma:
- A nyírfacukornak kalóriatartalma és felszívódó szénhidráttartalma van, bár 40 %-kal kevesebb, mint a kristálycukornak.
- Az eritrit kalória és szénhidrátmentes cukorhelyettesítő, mivel felszívódás nélkül távozik szervezetünkből.
A xilit és az eritrit használata és íze:
- A nyírfacukor a kristálycukorhoz képest ugyanolyan édes, de kevésbé tömény, mellékíz mentes cukorhelyettesítő.
- Az eritritnek jellegzetes, hűs, mentolhoz hasonló mellékíze van. Az eritrittel lehet sütni, de édesítő ereje gyengébb, mint a kristálycukoré, ezért kb. 40 %-kal többet kell belőle használni, mint a kristálycukorból.
Süti sütés szempontjából:
- A xilit sütésálló (magas hőmérsékleten sem veszít édes ízéből).
- Az eritrit maximális sütési hőmérséklete 160 C fok. 160 fokos sütési hőmérséklet felett sajnos elveszíti édes ízét.
- Mindkettő használható porrá őrölve (eritrit porcukor, xilit porcukor).
A xilit vagy az eritrit karamellizálható?
- Sem az eritrit, sem a xilit nem karamellizálható.
Van-e a xilitnek és az eritritnek mellékhatása?
- A nyírfacukor puffasztó hatású lehet vagy akár hasmenést is okozhat! Ez valakinél elmúlik egy idő után, de sokaknál sajnos nem.
- Az eritritnek nincs mellékhatása, nem puffaszt, nem okoz hasmenést.
Xilit Cukor arány
- 4 ek. (8 dkg) cukor = 4 ek (8 dkg) nyírfacukor (=xilit)
Eritrit Cukor arány
- 4 ek. (8 dkg) cukor = 6 ek. (12 dkg) eritrit (=eritritol)
Összeállította :
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, SEGÍTEK!
Összeállítom Neked a személyre szabott életmódváltó étrendedet, a Te feladatod pedig csak annyi lesz, hogy megedd az abban javasolt mennyiségű finom és laktató diétás ételeket és fogyj! >>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS RÉSZLETEK ITT!

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!