Cukormentes gabonapehely házilag, zabpehelylisztből.
A bolti reggelizőpelyhekről még mindig sokan hiszik azt, hogy egészségesek, sőt fogyni lehet tőlük.
Szép színes a dobozuk, rá van írva, hogy plusz kalciummal, meg ilyen-olyan vitaminnal dúsítottak. Van viszont egy ettől még megtévesztőbb kategória, amikor az ominózus reggelizőpehelyre ráírják, hogy fitness, sőt a legújabb a “zabpehellyel” vagy “zabbal” jelző lett a divat. Mert zabot enni divat…
Na, igen, lehet, hogy azon kívül, hogy nagyon hasznos, még trendi is, de egy kicsit másképp. Nem egy rakás cukorral, ízfokozóval, ilyen-olyan adalékanyaggal, amitől gusztusos, ropogós lesz, de egészséges soha!
Mutatok én Neked egy zabpelyhes, tényleg fitness gabonapelyhet, ami a boltiakkal ellentétben valóban cukormentes, ez is zabos, ez is fitness, laktató és még nem is hizlal (ha mértékkel eszed).
Ráadásul házilag is elkészíthető és töredékébe kerül, mint a csilivili márkás termékek!
Házi Cukormentes gabonapehely recept
Cukormentes gabonapehely hozzávalók (kb. 4 adag):
- 13 dkg zabpehelyliszt
- 1 evőkanál (15 gramm) negyedannyi édesítő
- 1 evőkanál (15 gramm) kókuszvirág cukor (elhagyható, vagy ugyanennyi negyedannyi édesítővel helyettesíthető, csak azért kell bele, hogy ropogósabb legyen)
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 15 gramm vaníliás eritrit
- 2 db M-es tojás fehérje
- 2 evőkanál (18 gramm) folyékony kókuszzsír
- 1 csipet himalája só
Zabpehelyliszt házilag:
Cukormentes gabonapehely készítése:
- Egy tálban összekeverjük a száraz összetevőket, majd hozzákeverjük a kókuszzsírt és az enyhén felvert tojásfehérjéket (nem kell habbá, csak villával egy kicsit, hogy ne legyen nyúlós).
- Egy sima tésztagombóccá gyúrjuk (ahogy hűl benne a kókuszolaj, úgy keményedik a tészta, kicsit küzdeni kellett vele), majd két sütőpapír között vagy szilikonlapon 2-3 mm vékonyra nyújtjuk.
- Ez után a kinyújtott tésztát késsel kb. 1,5×1,5 cm-es kockákra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy hagyunk közöttük üres helyet és ne is fedjék el egymást.
- A sütőt 220 fokra előmelegítjük, majd a nyers gabonapelyhet 3-4 perc alatt készre sütjük.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, majd fogyasztásig tároljuk légmentesen záródó dobozba vagy üvegbe.
- Fahéj helyett zsírszegény, cukrozatlan kakaóporral is elkészíthető.
- Reggelire a kedvenc tejünkkel (nálam kókusztejjel) isteni csemege! 🙂
100 g cukormentes gabonapehely átlagos tápértéke:
- kókuszcukorral 309 kcal és 47 g CH, 9 g fehérje, 10 g zsír.
- kókuszcukor nélkül 290 kcal és 41 g CH, 8 g fehérje, 10 g zsír.
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Még több cukormentes reggeli receptet találsz ITT >>> Cukormentes Reggelik
Még több cukormentes zabpelyhes receptet találsz ITT >>> Zabpelyhes Receptek
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!