Ropogós, cukormentes gabonapehely házilag

Cukormentes gabonapehely házilag, zabpehelylisztből.

A bolti reggelizőpelyhekről még mindig sokan hiszik azt, hogy egészségesek, sőt fogyni lehet tőlük.

Szép színes a dobozuk, rá van írva, hogy plusz kalciummal, meg ilyen-olyan vitaminnal dúsítottak. Van viszont egy ettől még megtévesztőbb kategória, amikor az ominózus reggelizőpehelyre ráírják, hogy fitness, sőt a legújabb a “zabpehellyel” vagy “zabbal” jelző lett a divat. Mert zabot enni divat…

Na, igen, lehet, hogy azon kívül, hogy nagyon hasznos, még trendi is, de egy kicsit másképp. Nem egy rakás cukorral, ízfokozóval, ilyen-olyan adalékanyaggal, amitől gusztusos, ropogós lesz, de egészséges soha!

Mutatok én Neked egy zabpelyhes, tényleg fitness gabonapelyhet, ami a boltiakkal ellentétben valóban cukormentes, ez is zabos, ez is fitness, laktató és még nem is hizlal (ha mértékkel eszed).

Ráadásul házilag is elkészíthető és töredékébe kerül, mint a csilivili márkás termékek!

Cukormentes gabonapehely készítése zabpehelylisztből

Házi Cukormentes gabonapehely recept

Cukormentes gabonapehely hozzávalók (kb. 4 adag):

  • 13 dkg zabpehelyliszt
  • 1 evőkanál (15 gramm) negyedannyi édesítő
  • 1 evőkanál (15 gramm) kókuszvirág cukor (elhagyható, vagy ugyanennyi negyedannyi édesítővel helyettesíthető,  csak azért kell bele, hogy ropogósabb legyen)
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 15 gramm vaníliás eritrit
  • 2 db M-es tojás fehérje
  • 2 evőkanál (18 gramm) folyékony kókuszzsír
  • 1 csipet himalája só

Zabpehelyliszt házilag:

Cukormentes gabonapehely készítése:

  1. Egy tálban összekeverjük a száraz összetevőket, majd hozzákeverjük a kókuszzsírt és az enyhén felvert tojásfehérjéket (nem kell habbá, csak villával egy kicsit, hogy ne legyen nyúlós).
  2. Egy sima tésztagombóccá gyúrjuk (ahogy hűl benne a kókuszolaj, úgy keményedik a tészta, kicsit küzdeni kellett vele), majd két sütőpapír között vagy szilikonlapon 2-3 mm vékonyra nyújtjuk.
  3. Ez után a kinyújtott tésztát késsel kb. 1,5×1,5 cm-es kockákra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy hagyunk közöttük üres helyet és ne is fedjék el egymást.
  4. A sütőt 220 fokra előmelegítjük, majd a nyers gabonapelyhet 3-4 perc alatt készre sütjük.
  5. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd fogyasztásig tároljuk légmentesen záródó dobozba vagy üvegbe.
  6. Fahéj helyett zsírszegény, cukrozatlan kakaóporral is elkészíthető.
  7. Reggelire a kedvenc tejünkkel (nálam kókusztejjel) isteni csemege! 🙂

100 g cukormentes gabonapehely átlagos tápértéke:

  • kókuszcukorral 309 kcal és 47 g CH, 9 g fehérje, 10 g zsír.
  • kókuszcukor nélkül 290 kcal és 41 g CH, 8 g fehérje, 10 g zsír.

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

Még több cukormentes reggeli ötletet találsz ITT >>> Cukormentes Reggeli Receptek

Print Friendly, PDF & Email
Ne maradj le az új receptekről! Kövess itt is!
error
fb-share-icon0
Tweet 20

Vélemény, hozzászólás?