Cukormentes meggylekvár
Meggylekvár cukor nélkül, évek óta bevált diétás recept!
Évek óta ezzel a módszerrel készítem a család cukormentes lekvárjait, így baracklekvár és eperlekvár cukor nélkül egyaránt készült már és még sosem romlott meg egyetlen üveggel sem.
A meggy mondjuk nem fogy nálunk annyira, mint a többi cukormentes lekvár, de így legalább így több éven keresztül tudom tesztelni ez a hagyományos módszert és elmondhatom, eddig bizonyított!
Ebből is lehet látni, hogy nem a cukor tartósít, hanem az ép, légmentesen záró, steril kupakok és üvegek!
Cukormentes meggylekvár recept
Hozzávalók:
- 2,5 kg megmosott, kimagozott meggy
- 15 gramm pektin
- 15 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 2 teáskanál frissen facsart citromlé
A receptben használt Dia Wellness termékek beszerezhetők ITT >>> Dia Wellness Termékek rendelése
Cukormentes meggylekvár elkészítése:
- Mivel maga a lekvár nagyon gyorsan elkészül, fontos, hogy mindent alaposan készítsünk elő: a meggyet mossuk meg, magozzuk ki, mérjük meg és tegyük egy tiszta lábasba.
- Mossuk el az üvegeket a tetőkkel együtt, és alaposan öblítsük el, majd egy fél tepsi hideg vízben tegyük fel a tűzhelyre, és gyújtsunk alá, hogy együtt melegedjenek át, mire megtöltjük lekvárral.
- Készítsük elő a száraz dunsztot is: plédeket, vastag takarókat készítsünk egy olyan helyre, ahol három-négy napig nem lesznek útban a kész lekvárok.
- Ha mindent előkészítettünk, botmixerrel turmixoljuk le a meggy kb. felét. A lényeg, hogy maradjanak benne nagyobb darabok és egész szemek is. Így sokkal gusztusosabb lesz a végeredmény.
- Gyújtsunk a leturmixolt meggy alá, és várjuk meg, míg felforr.
- Ez idő alatt mérjük ki a pektint és az édesítőszert, majd amikor a meggy felforrt, keverjük bele.
- Forraljuk tovább kb. 5-10 percig, majd adjuk hozzá a citromlevet (gondoskodik a lekvár friss színéről és tovább sűríti).
- Ez után szedjük ki a kész lekvárt a már átmelegedett üvegekbe és egy konyharuha segítségével emeljük ki az üvegeket a tepsiből, majd csavarjuk szorosan rájuk a kupakokat és néhány percre állítsuk fejre mindegyiket.
- Miután az összes lekvárosüveg a feje tetejére állt, az elsőként fejre állítottal kezdve helyezzük egymás mellé a száraz dunsztba (a dunsztban már nem fejen áll), és bugyoláljuk jól be őket.
- Két-három nap alatt nagyon lassan hagyjuk kihűlni.
- Akkor tegyük őket a végleges helyükre, ha már teljesen kihűltek.
100 gramm cukormentes meggylekvár tápértéke:
- 48,6 kcal-t,
- 11,5 g szénhidrátot,
- 1 g fehérjét,
- 0 g zsírt.
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Még több cukormentes lekvár receptet találsz ITT >>> Cukormentes Lekvár Receptek
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!