Cukormentes eperlekvár készítése a legegyszerűbben
Eperdzsem, eperlekvár cukor nélkül, tartósítószer nélkül?
Anyáink, nagyanyáink a fejüket fogják a cukormentes eperlekvár hallatán, amiben ráadásul semmilyen mesterséges tartósítószer, se szalicil, se dzsemfix sincs!
Hát még ha meghallják, hogy ennek a diétás lekvárnak a megfőzése nem egy egész napos, izzasztó program, hanem összvissz kb. fél óra alatt megvan!
Én évek óta így készítem az eperlekvárt cukor nélkül (nem is veszünk boltit soha) és még egyetlen egyszer sem romlott meg vagy penészedett meg a kamrapolcon, pedig van, ami már két éve készült!
(A bontott lekvár viszont nem sokáig áll el, érdemes olyan kicsi üvegekben elrakni, amennyi egyszerre elfogy, különben a tartósítószermentesség miatt sajnos megpenészedik!)
A módszert még Nóritól tanultam, azóta is hálás vagyok neki, hogy megismertetett a pektinnel!
Cukormentes eperlekvár recept
Hozzávalók:
- 1 kg érett eper
- 10 dkg negyedannyi édesítő
- 15 gramm pektin (bioboltokban kapható)
- 1 teáskanál frissen facsart citromlé
Ha Te más fajta édesítőt használsz, a cukorhelyettesítők adagolásáról itt olvashatsz >>> Cukorhelyettesítők adagolása
Cukormentes eperlekvár, eperdzsem elkészítése:
- Az üvegeket, a lábast, a szedőkanalat és az ép, sérülésmentes kupakokat forró, mosószeres vízben elmosogatjuk, alaposan elöblítjük.
- A üvegeket egy tepsi hideg vízbe állítjuk és kis lángra feltesszük a tűzhelyre – ezzel tovább sterilizáljuk az üvegeket és megelőzzük, hogy a forró lekvár hatására elpattanjon a lekváros üveg!
- Miközben a lekváros üvegek a tepsiben melegednek, a kicsumázott, folyó víz alatt kétszer megmosott epret egy lábasba tesszük.
- A lábasba tett epret botmixerrel leturmixoljuk úgy, hogy nagyobb eperdarabok is maradjanak benne.
- Bekapcsoljuk a tűzhelyet és felforraljuk a leturmixolt epret.
- Ha a leturmixolt eper felforrt, hozzáöntjük a pektinnel elkevert édesítőszert és gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük.
- Gyakori kevergetés mellett további 15 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet. (A citromlé kiemeli a friss gyümölcs ízét és színét és hozzájárul ahhoz, hogy a lekvár tovább elálljon. – Citromsavval helyettesíthető!)
- Közben az üvegek alatt a tepsiben már forr a víz, és az üvegek is átmelegedtek.
- A lekvárt kiszedjük az üvegekbe úgy, hogy egyszerre csak egy kanál lekvárt teszünk minden üvegbe és addig folytatjuk ezt, amíg minden üveg teljesen megtelik. (Közben nem vesszük le a tűzhelyről a forrásban lévő lekvárt.)
- Kikészítünk egy tiszta konyharuhát.
- A lekvárosüvegeket a szájuknál fogva egyenként kiemeljük a tepsiben lévő forrásban lévő vízből és jó szorosan rácsavarjuk a kupakokat, és egy másik kiterített konyharuhára azonnal fejre állítjuk.
- Miután minden üveget megtöltöttünk, lezártunk és fejre állítottunk, kialakítjuk a száraz dunsztot: egy jó vastag plédet több rétegbe hajtogatva leterítünk úgy, hogy a tetejét és a széleit majd rá tudjuk hajtani az üvegekre.
- A plédre terítünk egy konyharuhát és a megtöltött lekváros üvegeket talpukra állítva rásorakoztatjuk.
- Jó alaposan bebugyoláljuk és 2-3 napig hagyjuk nagyon lassan kihűlni.
+1 Tipp: ezt a lekvárt érdemes akkora üvegekbe tölteni, amiből gyorsan elfogy, mert tartósítószer hiányában a felbontott lekvár maximum egy hétig áll el (hűtőben)!
Ja, és a felbontásukhoz majd egy erős férfikéz lesz szükséges! 🙂
Mihez eheted ezt a cukormentes eperlekvárt?
- például zabpalacsintába töltheted,
- diétás nudlihoz,
- diétás rizskoch mellé.
100 g cukormentes eperlekvár átlagos tápértéke:
- 33 kcal,
- 7,75 g szénhidrát,
- 0,9 g fehérje,
- 0 g zsír.
A receptben használt Dia Wellness termékek beszerezhetők ITT >>> Dia Wellness Termékek rendelése
Még több cukormentes lekvár receptet találsz ITT >>> Cukormentes Lekvár Receptek
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!