Cukormentes zselés szaloncukor elvileg a boltokban is kapható, de arról már nem mesél senki, hogy a drága pénzért megvett diétás szaloncukor micsoda mellékhatásokkal jár 😉
Éppen ezért érdemes házilag készíteni, így olcsóbb és – valljuk be – nem hajt meg.
Számomra a zselés szaloncukor gyerekkorom íze, azoké az időké, amikor még csak két-három fajta (vajkaramellás, zselés, konzum) szaloncukrot lehetett kapni karácsonyra.
Két fajta ember van: aki imádja a zselés szaloncukrot, és aki rá sem bír nézni. Nos, én azok közé tartozom, akik imádják és ha Te olvasod ezt a receptet, valószínűleg “egy csapatban játszunk”!
Mostantól pedig a diétás zselés szaloncukor sem álom többé, ugyanis elkészítettem Neked ezt a retro édességet cukormentesen, házilag!
Ha eddig nem mertél belevágni a házi szaloncukor készítésbe, akkor most eljött a Te időd, ugyanis ez a diétás szaloncukor annyira gyors és egyszerű, hogy elrontani szinte lehetetlen!
Diétás karácsony – így tartsd a súlyod az ünnepek alatt!
Cukormentes zselés szaloncukor recept
Cukormentes zselés szaloncukor hozzávalók:
- 3 dl frissen facsart narancslé (vagy 100 %-os narancslé)
- 30 g (3 dkg) pektin
- 1 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 1 teáskanálnyi frissen facsart citromlé
- 15 dkg cukormentes csoki
- 2 dkg kókuszzsír
A receptben használt Dia Wellness termékek beszerezhetők ITT >>> Dia Wellness Termékek rendelése
Cukormentes zselés szaloncukor készítés:
- A narancslevet felforraljuk.
- Amíg a narancslé felforr, kimérjük a pektint és hozzákeverjük az édesítőszert.
- Az édesítőszerrel elkevert pektint a forrásban lévő narancsléhez adjuk és habverővel NAGYON GYORS mozdulatokkal simára keverjük.
- Hozzáadjuk a citromlevet és folyamatos, gyors keverés mellett besűrítjük.
- Fontos, hogy tényleg gyorsan keverjük bele a pektint a narancslébe és ne fakanállal, hanem habverővel, mert másképp össze fog csomósodni! Amíg le nem húzzuk a tűzhelyről (ez max. 1 perc onnantól számítva, hogy belekevertük a pektint), keverjük, mert különben össze fog állni!
- A besűrűsödött narancslevet egy 18*9 cm méretű, lehetőleg alacsony falú műanyag dobozba (“kajásdobozba”) vagy hőálló üvegtálba öntjük és kb. 2 órára hideg helyre tesszük. (Ha nincs pont ekkora méretű dobozod, akkor sincs gond, válassz akkorát, hogy kb. 2 cm vastag rétegben legyen a zselé a dobozban – ilyen vastag lesz a kész szaloncukrod.)
- Ha a zselé teljesen megszilárdult, késsel körbevágjuk és óvatosan alányúlunk (hogy el ne törjön) és kiöntjük egy vágódeszkára.
- A zselét ízlés szerinti nagyságú kockára vágjuk (nekem 24 db szaloncukrom lett ebből a mennyiségből).
- A szaloncukrok kimártásához a cukormentes csokit feldaraboljuk és a 2/3 részét (10 dkg) a kókuszzsírral vízfürdő felett megolvasztjuk.
- Amikor megolvadt, a csokis tálat levesszük a vízfürdőről és a maradék 1/3 rész cukormentes étcsokit belekeverjük, amíg teljesen el nem olvad.
- A zselé kockákat egyenként villára tesszük, a csokis tálba tartjuk és mindegyiket bevonjuk egy evőkanál étcsokoládéval.
- Óvatosan megrázogatjuk a villával a tál felett, hogy lecsöpögjön róla a felesleg és egy sütőpapírral bélelt tálcára sorakoztatjuk.
- Ha megdermedt a csokibevonat, a szaloncukrot díszes csomagolópapírba csomagolhatjuk.
Tipp: a cukormentes zselés szaloncukor bármilyen cukormentes gyümölcsléből elkészíthető (az egyik kedvencem 100 %-os citromlével készül, ahhoz viszont több édesítőszer szükséges)!
Még több diétás karácsonyi receptet találsz az ünnepre itt >>>
Cukormentes karácsonyi sütemények
Még több cukormentes szaloncukor receptet találsz ITT >>> Cukormentes Szaloncukor Recept
100 gramm cukormentes zselés szaloncukor tápértéke:
- 288 kcal
- 19 g szénhidrátot
- 3,4 g fehérjét és
- 15 g zsírt tartalmaz!
Jó étvágyat és kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!