Almás fahéjas zabpalacsinta recept diétás reggelire vagy desszertként uzsonnára életmódváltóknak!
A zabpalacsinta az első számú diétás palacsinta recept, amit minden diétázó legalább egyszer elkészít életében!
Ez a diétás almás palacsinta egészségesen, fehér liszt helyett házilag őrölt zabpehelylisztből (darált zabpehelyből) készült, de bolti zabpehelylisztből, zablisztből is elkészíthető.
A zabpehelyliszt rosttartalmának köszönhetően a cukormentes zabpalacsinta szénhidráttartalma lassan, fokozatosan szívódik fel, így nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, nagyon laktató és fele annyi palacsintával is jóllaksz belőle, mint amennyit a hagyományosból meg tudtál enni!
Mitől olyan jó ez az almás zabpalacsinta recept?
- nagyon finom,
- nem ragad le,
- nem szakad szét sütés közben,
- szépen feltekerhető,
- laktató,
- nem tartalmaz tejet,
- nem tartalmaz hozzáadott cukrot,
- nem tartalmaz fehér lisztet,
- lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz,
- zsírszegény,
- gluténmentes zablisztből készítve lisztérzékenyek is ehetik
Almás Zabpalacsinta recept:
Almás Zabpalacsinta hozzávalók (10 db átlagos méretű palacsintához):
- 3 db M-es tojás
- 15 gramm Dia Wellness negyedannyi édesítő (a palacsinta tésztába)
- 15 dkg zabliszt vagy zabpehelyliszt vagy házilag finomra őrölt zabpehely
- 1 db kisebb alma megpucolva, magház nélkül lereszelve (nálam így 8,5 dkg)
- 0,5 liter víz (sima vagy szódavíz)
- 1 csipet himalája só
- kevés kókuszolaj a serpenyő megkenéséhez (a tésztába nem kell!)
Almás fahéjas zabpalacsinta elkészítése:
- A tojásokat felütjük és egy tálban lazán felverjük.
- A tojásokhoz adjuk az édesítőt és a reszelt almát, majd belekeverjük a zablisztet/darált zabpelyhet.
- A zabpalacsinta tésztát folyamatos kevergetés mellett felöntjük a vízzel és csomómentesre keverjük. (Ekkor a palacsinta tészta még nagyon híg.)
- A palacsinta tésztát 5 percig állni hagyjuk, közben felforrósítjuk a palacsintasütőt.
- A felforrósított palacsintasütőt hajszál vékonyan, szilikonos ecset segítségével megkenjük olvasztott kókuszzsírral – fontos, hogy ne az olajjal együtt forrósítsuk fel a palacsintasütőt, hanem csak akkor kenjük meg a zsiradékkal, ha már forró, egyébként a kókuszolaj hamar megég!).
- Egy palacsintához kicsivel több, mint fél levesszedő kanál palacsintatésztát a kiolajozott palacsintasütőbe adagolunk, majd a hagyományos palacsinta sütésnél megszokott mozdulatokkal egyenletesen eloszlatjuk benne.
- Ha a palacsinta egyik oldala megsült (lehet látni, ahogy a szélétől a közepe felé haladva elveszíti a tészta a nyers színét, kb. 2 perc alatt), egy hosszú, lapos kés vagy palacsintás lapát segítségével átfordítjuk a másik oldalára és kb. 2 perc alatt azt is megsütjük.
- Ezt a műveletet addig végezzük, amíg el nem fogy a zabpalacsinta tésztája.
- A kisült palacsintákat megtöltjük az édesítővel összekevert őrölt fahéjjal, kakaóporral esetleg cukormentes, édes túróval.
Tipp: egyszerre csak a receptben szereplő egy adagot keverd be, mert dupla (vagy tripla) adagnál már nagyon besűrűsödik, aztán hígíthatod és végül szakadni fog!
100 gramm almás fahéjas zabpalacsinta átlagos tápértéke (töltelék nélkül):
- 85 kcal
- 12 g szénhidrát
- 3 g zsír
- 4 g fehérje
1 db almás fahéjas zabpalacsinta tápértéke (töltelék nélkül):
- 76 kcal,
- 11 g szénhidrát,
- 4 g fehérje,
- 3 g zsír.
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Még több cukormentes desszert receptet találsz ITT >>> Cukormentes Desszertek
Még több diétás palacsinta töltelék ötletért kattints ide >>> Cukormentes Palacsinta Töltelékek
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!