Cukormentes madártej készítése diétásan, liszt, tej és pudingpor nélkül? Igen, lehetséges!
Mi ugyanis sosem használtunk a vanília öntethez sem pudingport , sem lisztet, sőt, cukrot sem, mégis mindig krémes lett a végeredmény!
Ha Te eddig liszttel vagy pudingporral készítetted a madártejet, próbáld ki ezt a receptet és garantálom, hogy soha többé nem akarod majd másképp főzni a madártejet!
Cukormentes madártej recept:
Madártej hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 l tej vagy kókusztej (laktózmentes tej is lehet)
- 4 db M-es tojás
- 30+30 g Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 20 g vaníliás negyedannyi vaníliás cukor helyett
- 1 csipet himalája só
Felverhető-e a tojásfehérje hab cukor nélkül, édesítőszerrel?
Madártej elkészítése:
- A tejet/kókusztejet egy lábasban felrakjuk forrni.
- Amíg a tej/kókusztej felforr, elkészítjük a tojáshabot.
- A tojásokat külön választjuk. A fehérjét és a sárgáját külön tálba tesszük.
- A tojásfehérjét egy csipet himalája sóval és 30 g édesítőszerrel kemény habbá verjük.
- Ha felforrt a tej/kókusztej, akkor egy-egy teáskanálnyi tojáshabot teszünk a forrásban lévő tejbe és mindkét oldalát 1-2 percig főzzük. Ebből lesznek a habgaluskák.
- Vigyázat! Ne rakjunk túl sok tojáshabot a tejbe, mert mire megfőnek, kb. háromszoros méretűre nőnek meg! Inkább többször keveset! (Az alsó képen látszik, hogy nekem is milyen szépen megnőttek.)
- Az elkészült, megfőtt tojáshab galuskákat egy lyukas kanál segítségével kiemeljük a forró tejből, 1-2 másodperc alatt lecsöpögtetjük és egy nagy jénai vagy levese tálba tesszük, akkorába, amibe majd a vaníliás öntet is bele fog férni.
- Ha az összes habgaluskánk megfőtt, elkészítjük a vaníliás öntetet.
- Az eddig türelmesen várakozó tojássárgájákat simára keverjük a vaníliás eritrittel és a másik 30 g stevia eritrit keverékkel, majd folyamatos kevergetés mellett belekanalazunk egy-két szedőkanál forrásban lévő tejet (ezt hívjuk hőkiegyenlítésnek, így nem fogja a forró tej összekapni a tojást).
- A tojással elkevert tejet beleöntjük a forrásban lévő tejbe és folyamatos kevergetés mellett 2-3 perc alatt besűrűsödik.
- A kész vanília öntetet még forrón ráöntjük a kifőtt habgaluskákra.
100 g cukormentes madártej átlagos tápértéke (1,5 %-os tehéntejjel):
- 59 kcal,
- 4 g szénhidrát,
- 4 g fehérje,
- 2 g zsír.
100 g cukormentes madártej átlagos tápértéke (kókusztejjel):
- 32 kcal,
- 1 g szénhidrát,
- 2 g fehérje,
- 1 g zsír.
A receptben használt Dia Wellness termékek beszerezhetők ITT >>> Dia Wellness Termékek rendelése
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!