Cukormentes Túró Rudi túró rudi házilag.
A túró rudi gyermekkorunk és gyermekeink gyermekkorának meghatározó édessége, amit bármikor szívesen fogyasztunk, kivéve, ha fogyózunk…. Mert akkor bizony a piros pöttyös igencsak tiltólistás a benne lévő sok cukor miatt!
Persze lehet már kapni csökkentett cukortartalmú, fittnek nevezett rudit, de az attól még hizlaló marad!
Nem kell azonban lemondani a túró rudiról, csupán elő kell venni a jó öreg robotgépet és rá kell szánni egy fél órát az életünkből, hogy készítsünk magunknak (és a családnak) egy finom diétás túró rudit házilag, akár laktózmentesen is!
Nem egy nagy ördöngösség, és így legalább bűntudat nélkül majszolhatunk el belőle egyet-kettőt…

Cukormentes túró rudi recept
Cukormentes túró rudi hozzávalók (7 db normál méretű rudihoz):
- 25 dkg zsírszegény, krém állagú (dobozos) tehéntúró (laktózmentes is lehet)
- 1 teáskanál Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 1 kezeletlen, bio citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliás eritrit vagy Dia Wellness bourbon vaníliás cukorhelyettesítő
- 3 db zselatinlap
- 1,5 tábla (kb. 12 dkg) cukormentes étcsoki (laktózmentes is lehet)
- 1 teáskanálnyi kókuszzsír
A receptben használt Dia Wellness termékek beszerezhetők ITT >>> Dia Wellness Termékek rendelése
Cukormentes túró rudi készítése:
Hasonló diétás receptek túróval >>> Diétás Túrós Receptek
- A túróhoz adjuk az édesítőszert, a citromhéjat, és a vaníliás édesítőszert, majd robotgéppel rövid ideig (max. egy percig) habosítjuk.
- Ez után a zselatinlapokat tálba tesszük és annyi hideg vizet engedünk rá, hogy pont ellepje.
- Miután jól megszívták magukat vízzel, kivesszük a vízből a zselatinlapokat és csak úgy, önmagukban egy kisebb lábasban a tűzhelyen felmelegítjük.
- Amikor felmelegedett, két evőkanál túrókrémet gyors mozdulatokkal hozzákeverünk, majd a zselatinnal összekevert túrókrémet visszaöntjük a maradék túróba és jól elkeverjük.
- Díszítőcső nélküli habzsákba (vagy egy tiszta, vadiúj nejlonzacskó egyik sarkába) töltjük és sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tálcára szép lassan 7 kb. egyforma méretű rudit nyomunk.
- Ez után kb. fél órára hűtőbe tesszük, amíg megdermednek.
- Közben az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk és egy teáskanálnyi kókuszzsírt beledobunk.
- Egy másik sütőpapírra a rudak méretével megegyező hosszúságú csokicsíkokat (ez lesz a túró rudink talpa) kenünk és a megdermedt rudikat ráhelyezzük, majd további öt percig dermesztjük a csokitalpakon ülő rudakat. (Közben ne kapcsoljuk ki a tűzhelyet az olvasztott csoki vize alatt!)
- Amikor a csokitalpak is megdermedtek, óvatos mozdulattal, a rudikkal egyben lehúzzuk a sütőpapírról/alufóliáról és egy hosszú pengéjű kés lapjára helyezve az olvasztott csokival mindegyiket egyenletesen, minden oldalról bevonjuk.
- A bevonás után visszatesszük a rudikat a fóliára és a hűtőbe tesszük annyi időre (kb. 15 perc), amíg a csokibevonat teljesen megdermed.
- Ez után a túró rudi fogyasztható, az el nem fogyasztott rudik hűtőben egy-két napig eltarthatók.
1 db cukormentes túró rudi kalória és szénhidráttartalma:
- 134 kcal,
- 7 g CH,
- 10 g fehérje,
- 6 g zsír.
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!