Cukormentes szilvás gombóc

Cukormentes szilvás gombóc

Diétás szilvás gombóc krumpli nélkül.

A diétás nudli receptjét alapul véve készítettem ezt a diétás szilvás gombócot, viszont Dia Wellness -50 %-os szénhidrátcsökkentett liszt helyett most DW CH mínusz lisztet használtam, hogy még tovább csökkentsem a szénhidráttartalmat (összehasonlításként: a -50 %-os liszt 10 dkg-ban 35 g szénhidrátot tartalmaz, a CH Mínusz liszt pedig csak 11 grammot!).

Így még laktatóbb lett a szilvás gombóc és nem kellett aggódnom, hogy a 12 db nem elég a 3 fős családunknak!

Egyébként valójában szilvalekváros gombóc lett ez, mivel azt a 10 szem szilvát, ami a kis szilvafánkon termett, megette a család, mire a gombócba kerülhetett volna. Így hát kénytelen voltam cukormentes szilvalekvárral megtölteni a gombócok közepét.

Persze Te bátran készítsd fahéjas édesítőbe forgatott szilvával, úgy lesz az igazi! 🙂

Cukormentes szilvás gombóc recept

Cukormentes szilvás gombóc hozzávalók (12 db):

  • 45 dkg félzsíros túró
  • 20 dkg Dia Wellness CH Mínusz szénhidrátcsökkentett liszt
  • 2 db M-es tojás
  • egy csipet himalája só
  • 12 teáskanál (12*1,5 dkg = 18 dkg) Dia Wellness cukormentes penyigei szilvalekvár (vagy gombóconként egy fél szem fahéjas édesítőbe forgatott friss szilva)
  • víz a gombócok kifőzéséhez
  • 15 dkg Dia Wellness panírmorzsa + 2 dkg kókuszzsír a forgatáshoz

Cukormentes szilvás gombóc elkészítése:

  1. A túrót alaposan összegyúrjuk a szénhidrátcsökkentett liszttel, a tojásokkal és a sóval.
  2. Az összegyúrt tésztát 1 cm vékony, kb 39*28 cm méretű téglalappá nyújtjuk (használjunk szilikon lapot vagy ha gyúrótáblán gyúrjuk, akkor CH Mínusz liszttel szórjunk alá egy keveset).
  3. A kinyújtott tésztát 12 db kb. egyenlő nagyságú kockákra vágjuk.
  4. Mindegyik kocka közepére teszünk egy teáskanál (1,5 dkg/teáskanál) cukormentes szilvalekvárt vagy egy fél szem fahéjas édesítőbe forgatott szilvát.
  5. Egy fazékban vizet forralunk.
  6. Ha felforrt a víz, a tésztalapok négy csücskét batyu szerűen összecsípjük és óvatosan gombócokat formázunk belőlük.
  7. A gombócokat a forrásban lévő vízben kifőzzük.
  8. Akkor jó, ha a gombócok feljöttek a víz tetejére (lehet, hogy egy lapátkanállal alá kell nyúlni, ha leragadnának a fazék aljára) és még 2-3 percet a víz tetején főttek.
  9. Miközben a gombócokat kifőzzük, a kókuszzsíron aranysárgára pirítjuk a szénhidrátcsökkentett panírmorzsát és a kifőtt gombócokat ebbe forgatjuk.

Megjegyzés: A megpirított panírmorzsából fog maradni egy pár deka, mert egy gombóc készítésénél nem lehet pont ugyanannyi morzsát pirítani, amennyit a gombócok (de akár nudli ) forgatásához felhasználunk. Emiatt a tápértékbe az összes morzsa mennyiségével számoltam.

100 g cukormentes szilvás gombóc tápértéke (cukormentes szilvalekvárral):

  • 236 kcal,
  • 18 g szénhidrát,
  • 27 g fehérje,
  • 8 g zsír.

1 db cukormentes szilvás gombóc tápértéke (12 db egyforma súlyú gombóc esetén (cukormentes szilvalekvárral):

  • 216 kcal,
  • 17 g szénhidrát,
  • 25 g fehérje,
  • 7 g zsír.

Még több cukormentes diétás fogást találsz ITT >>> Cukormentes Ételek

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

Print Friendly, PDF & Email
Ne maradj le az új receptekről! Kövess itt is!
error
fb-share-icon0
Tweet 20

Vélemény, hozzászólás?