Kókuszolajban sült cukormentes fánk

Cukormentes fánk Dia Wellness -50 és Zero 6 szénhidrátcsökkentett lisztekből, kókuszolajban sütve.

Ha nincs otthon Zero 6 liszted, készítheted teljes egészében -50 % lisztből is a receptet vagy pótolhatod CH Mínusz liszttel. Én azért használtam a Zero 6-ot, hogy még tovább csökkentsem a diétás fánkom szénhidráttartalmát.

Nagyon finom, puha, foszlós tésztája lett a fánknak, teljes sikert aratott nemcsak a Családtagjaim, hanem a szomszédaim körében is, ugyanis Ők is kaptak belőle kóstolót.

Sajnos mivel a diétás farsangi fánk is úgy finom, ha olajban sül, így lesz klasszikus fánk íze, a zsírtartalma nem kevés, cserébe a szénhidráttartalmán sokat spórolsz.

Persze meg lehet próbálni kókuszolajjal lekenve sütőben sütni, de szerintem a sütőben kiszárad és élvezhetetlen lesz. (Lángosnál már kipróbáltam és sajnos és így történt….)

Cukormentes fánk recept

Cukormentes fánk hozzávalók (6 cm átmérőjű pohárral szaggatva kb. 20 db)

  • 40 dkg Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett liszt + 2 dkg a szóráshoz
  • 10 dkg Dia Wellness Zero-6 szénhidrátcsökkentett liszt (lehet helyette -50 %-osat is)
  • 4 dl 1,5 %-os langyos tej vagy növényi tej
  • 4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 5 dkg vaj vagy kókuszzsír
  • 1 csg (7 g) instant élesztő (vagy 2 dkg friss)
  • 1 db M-es méretű egész tojás + 2 tojássárgája
  • kókuszolaj a sütéshez

Cukormentes fánk elkészítése

  1. A szénhidrátcsökkentett liszteket egy tálba tesszük.
  2. A lisztbe beleszórjuk az élesztőt, a negyedannyi édesítőt, és a vajat/kókuszzsírt felolvasztva.
  3. A langyos tejet apránként hozzá adagolva elkezdjük robotgéppel dagasztani.
  4. Hozzáadjuk az egész tojást és a tojások sárgáit, majd fényes felületű, a tál falától elváló diétás kelt tésztát dagasztunk belőle.
  5. A tálat folpackkal letakarjuk, majd meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
  6. (Télen a tálat be is bugyolálhatjuk vastag plédbe, hogy gyorsabban megkeljen a tészta.)
  7. A megkelt tésztát szénhidrátcsökkentett liszttel megszórt felületre öntjük.
  8. A tészta tetejét is megszórjuk vékonyan szénhidrátcsökkentett liszttel és kb. 2-3 cm vékonyra nyújtjuk.
  9. Szénhidrátcsökkentett lisztbe mártott fánkszaggatóval/pohárral kiszaggatjuk a fánkokat.
  10. A kiszaggatott fánkokat felforrósított kókuszolajban kisütjük.
  11. Figyelni kell a kókuszolajra, hogy kellően forró legyen, de ne kezdjen el füstölni!
  12. Ha azt szeretnénk, hogy szalagosak legyenek a fánkjaink, akkor az egyik oldalát érdemes fedő alatt sütni.
  13. (Én az első párat így sütöttem, de utána már elfelejtettem rárakni a fedőt a többire 😀 )
  14. A kisült farsangi fánkokat konyhai papírtörlővel borított tálcára szedjük.
  15. Tálaláskor megszórhatjuk porrá őrölt negyedannyi édesítővel, és kínálhatjuk házi cukormentes lekvárral.

100 g cukormentes fánk átlagos tápértéke (a recept szerinti lisztmennyiséggel, a sütésnél felszívott kókuszolaj nélkül):

  • 245 kcal,
  • 15 g szénhidrát,
  • 15 g fehérje,
  • 11 g zsír.

Még több cukormentes sütemény receptet találsz itt >>> Cukormentes Sütemények

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

Print Friendly, PDF & Email
Ne maradj le az új receptekről! Kövess itt is!
error
fb-share-icon0
Tweet 20

Vélemény, hozzászólás?