Egyszerű cukormentes Rákóczi túrós recept

Cukormentes Rákóczi túrós csökkentett szénhidráttartalommal (mintha ugyanezt a receptet cukorral és fehér liszttel készítetted volna el)! (Pontos tápértékeket a recept végén találsz!)

Cukormentes Rákóczi túrós sütemény

Cukormentes Rákóczi túrós recept

Cukormentes Rákóczi túrós hozzávalók minimum 20×30 cm-es tepsihez:

A Rákóczi túrós tésztájához:

  • 25 dkg Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett liszt
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 2 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 4 dkg Dia Wellness vaníliás cukor helyettesítő
  • 15 g (1 csg) sütőpor
  • 2 tojás sárgája
  • 0,5 dl víz

A túrókrémhez:

  • 0,5 kg zsírszegény túró
  • 3 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dkg Dia Wellness szénhidrátcsökkentett, gluténmentes gríz alap

Tojásfehérje habhoz:

  • 4 tojásfehérje
  • 5 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • Pár csepp frissen facsart citromlé (tartósabbá teszi a habot, de el is hagyható)

Cukormentes Rákóczi túrós elkészítése:

  1. A tészta száraz hozzávalóit (szénhidrátcsökkentett liszt, édesítőszer, sütőpor) egy tálban összekeverjük, majd a hideg vajjal elmorzsoljuk. (Használhatunk aprítógépet is.)
  2. Ez után a tojássárgákkal egynemű tésztát gyúrunk belőle.
  3. A tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, és egy olajspray-vel nagyon vékonyan befújt vagy ecsettel nagyon vékonyan kókuszolajjal átkent tepsibe tesszük, majd villával több helyen megszurkáljuk.
  4. Amíg elkészül a túrótöltelék, berakjuk a hűtőbe.
  5. A túrótöltelékhez egy tálba tesszük a túrót, a tojássárgájákat, a citromhéjat, a grízalapot és az édesítőszert, majd robotgéppel krémesre dolgozzuk.
  6. A kész túrótölteléket a hűtőből kivett tésztán egyenletesen eloszlatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük (akkor jó, ha a tészta aranybarna színű és a túró felülete sem fénylik már).
  7. A sütő hőfokát levesszük 150 fokra.
  8. A tojáshabhoz a 4 tojásfehérjéhez adjuk a citromlevet és az édesítőszer felét, majd elkezdjük felverni.
  9. Amikor kezd habos lenni, hozzáadjuk az édesítőszer másik felét is és kemény habbá verjük (amikor már mintát hagy a habban a habverő, akkor biztos, hogy jó!).
  10. A kész tojáshabot egyenletesen eloszlatjuk a túrós rétegen (habzsákkal csíkokat vagy habcsókokat is tudunk készíteni, de úgy is jó, ha egyszerűen csak szétkenjük rajta egy késsel a habot).
  11. A tojáshabbal bevont diétás Rákóczi túróst visszarakjuk az időközben 150 fokra hűlt sütőbe és 7-8 perc alatt megszárítjuk a habot (érdemes figyelni rá, hogy meg ne égjen, mert minden sütő más – nekem villanysütőm van).
  12. Ha a habot megszárítottuk, kivesszük a kész sütit a sütőből és kihűlés után szeleteljük.

100 g cukormentes Rákóczi túrós átlagos tápértéke:

  • 142 kcal (hagyományosan készítve 204 kcal lenne),
  • 7 g szénhidrát (hagyományosan készítve 31 g lenne, ez 78 %-os CH csökkentést jelent!!!!),
  • 7 g fehérje,
  • 11 g zsír.

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

életmódváltó gasztroblogger

Még több cukormentes sütemény receptet találsz IIT >>> Cukormentes Sütemények

Print Friendly, PDF & Email
Ne maradj le az új receptekről! Kövess itt is!
error
fb-share-icon0
Tweet 20

Vélemény, hozzászólás?